Tower of Babel / Jazz
Contemporan Piața Ovidiu

28 August 2021, ora 19:00

Artiști

Sabin Laviniu Penea
vioară
Alex Arcuș
saxofon, caval, flaut
Ghassan Bouz
percuție
Alexandru Stoica
oud & cobză
Cătălin Răducanu
pian
Michael Acker
electric bass
Previous
Next

Program

Sabin Laviniu Penea (vioară)

Alex Arcuș (saxofon, caval, flaut)

Ghassan Bouz (percuție)

Alexandru Stoica (oud & cobză)

Michael Acker (electric bass)

Cântece tradiționale de pe trei continente, reimaginate și electrificate.

Biografie

Sabin Laviniu Penea

Violonistul Sabin Laviniu Penea, născut în Tulcea, a început studiul viorii la 6 ani, la liceul local de artă, iar la vârsta de 15 ani s-a mutat în Bucuresti pentru a-și continua studiile. După absolvirea licenței și a primului masterat la Universitatea Națională de Muzică, sub îndrumarea violonistului Gabriel Croitoru, își continuă studiile în Graz, Austria, cu violonista Silvia Marcovici, și în Freiburg im Breisgau, Germania, sub îndrumarea violonistului Sebastian Hamann, unde a obținut și al doilea titlu de master în muzică.

Sabin este un artist cu o bogată carieră concertistică, răspândită pe trei continente, atât ca solist, cât și ca membru în ansambluri camerale sau orchestrale. A cântat alături de nume precum Mihaela Martin, Diana Ketler, Justus Grimm, Sharon Kamm, Alexander Sitkovetsky, Adrian

Brendel, Xiaoming Wang sau Frans Helmerson. De asemenea, a făcut parte din ansambluri ca Solartis Quartet (vioara 1), Young Famous Orchestra (concert-maestru) și ansamblul de muzică veche „Anton Pann Ensemble”, unde activează în continuare și alături de care tocmai a terminat înregistrarea celui de-al doilea album de studio, cu lucrări ale Prințului Dimitrie Cantemir, în premieră mondială.

Totodată, a activat în orchestre și ansambluri precum CHAARTS, Würth Philharmonie și Badische Staatstheater Karlsruhe, unde a ocupat poziția de asistent-șef vioara 2.

În paralel cu activitatea sa clasică, Sabin este un muzician curios și deschis, experiențele sale muzicale cuprinzând de la jazz (colaborând cu artiști precum Luiza Zan, Eduard Neumann, Mihai Iordache, Florin Răducanu, Arthur Balogh etc.) și muzica world (Vincent Segal, Derya Turkan, Emmanuel Hovhannisyan, Zhya Tabassian, Mahmoud Chouki) la trupe rock (Coma, Antract, Iris, Trupa Veche, Jurkak, Space Needle și nu în ultimul rând Timpuri Noi, unde a activat timp de 4 ani ca basist și  violonist) sau muzica electronică (Electric Brother, Blanilla, Glitch Mob, Kiko Navarro), în calitate de violonist solo, lider de ansamblu sau orchestrator.

În prezent Sabin locuiește în Freiburg in Breisgau, Germania, unde își continuă studiile muzicale, dar revine cu bucurie acasă, în orașul său de adopție, Constanța, unde s-au mutat părinții săi.

Alex Arcuș

Saxofonist, flautist, compozitor, lider de proiect, producător și fondator al casei de discuri Arc Records, Alex Arcuș este unul dintre cei mai apreciați muzicieni din noua generație. Născut la Cricova, își face studiile la Liceul Internațional de Muzică „C. Porumbescu”, urmând mai apoi facultatea de Jazz la Conservatorul din Chișinău. Relația sa aproape simbiotică cu instrumentul este îmbogățită și modelată de-a lungul timpului, având ca piloni de sprijin muzica clasică, folclorul și jazzu. Din 2008 pana în 2014 întreprinde o importantă activitate concertistică, fiind membru al proiectului de ethnojazz Trigon, experiență prin care explorează cu succes arta intercalarii tradiției folclorice și a jazz-ului contemporan. În paralel, dezvoltarea sa artistică este intensificată de participarea în numeroase proiecte și workshopuri internaționale. În 2014 se stabilește la București, unde cântă atât ca lider de formație și ca sideman în proiecte precum: FaceToFace, BJO (Bucharest Jazz Orchestra), HBO, 3 for Helen, Tzuc&Petzi, Javra, A-C Leonte, ARCUS TRIO, KRiSPER, Teodora Enache (Profetul), The Jam Community, Paolo Profeti European Collective. În 2015, pune bazele proiectului său, ARCUȘ TRIO, urmând ca în 2016 să lanseze primul disc de autor, intitulat „Allotropy”, alături de pianistul Adi Stoenescu și toboșarul Marcel Moldovan. Împreună participă la mai multe festivaluri importante din România și nu numai, cum ar fi: Dobrojazz Festival, JazzBook Festival, Jazzaj la ArCuB, Sibiu Jazz Competition – unde obțin Premiul pentru Compoziție, International Jazz Day Arad, Smida Jazz Festival, Jazz TM, Ethnojazz Fest Chișinău, Katara 5th European Jazz Festival Katar.

Din dorința de a sustine scena de jazz din România și Republica Moldova, în 2015 muzicianul își însușește un nou atribut, acela de promotor, înființând casa de discuri Arc Records, prin care urmează să producă o serie de albume destinate atât publicului de specialitate, cât și publicului larg, cum ar fi „ARCUS TRIO – Allotropy”(2016), „Folk Reverse – JazzTrio” (2017), „KRiSPER – Landing on the Comet” (2018) și „A-C Leonte – Dream House” (2019).

Permanent preocupat de a-și lărgi paleta stilisticã, Alex Arcuș rămâne mereu atent la cele mai noi stiluri și tehnici abordate de muzicienii creativi pe plan mondial, lucru evocat de evoluția sa de-a lungul timpului, prin cristalizarea unui stil improvizatoric personal, al unui limbaj ritmic complex, al unui vocabular timbral lărgit atât prin interpretare la mai multe instrumente, precum saxofon alto, saxofon sopran, saxofon tenor, flaut sau instrumente de suflat tradiționale, cât și prin componenta inovației sonore mijlocite de folosirea efectelor electronice în mod expresiv.

Ghassan Bouz

Ghassan este un percuționist libanez care s-a format ca autodidact. Are deja o experiență muzicală bogată în Europa și în lumea arabă, prin apariții scenice alături de unii dintre cei mai cunoscuți muzicieni din această regiune. Pasiunea lui Ghassan Bouz pentru muzica arabă se reflectă pregnant ăn interpretarile sale, adăugând o notă unică muzicii contemporane vestice. A colaborat cu Lekhfa, Direcția 5,  Anton Pann Ensemble, Teodora Enache, Daniele di Bonaventura, Ilham Madfai, Basel Rajoub, Theodosii Spassov, Roots Revival România și cu mulți alți artiști.

Ghassan a cântat la festivaluri internaționale de muzică ca BBC Film Festival (London), Roskilde Festival (Denmark), Fusion Festival (Germany), Philharmonic in Paris și la alte festivaluri din Franța, Anglia, Germania, Polonia, Suedia, Olanda și Turcia.

 

Alexndru Stoica

Alexandru Stoica și-a completat studiile printr-un masterat în Educație Muzicală Contemporană la Universitatea Națională de Muzică din București, ulterior devenind doctor în muzică în cadrul aceleiași instituții universitare. În prezent este oud-ist în ansamblul de muzică veche Anton Pann”.

Cătălin Răducanu

Cătălin Răducanu a absolvit Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din Bucureşti, secția Pian Principal, apoi a urmat studiile de licență și master la Universitatea Națională de Muzică din Capitală. A concertat atât în țară, cât și în străinătate – recitaluri solo, camerale și concerte cu orchestre simfonice. A susținut concerte la Ateneul Român, Sala Palatului, Ambasadele Belgiei, Franței, Italiei, Germaniei etc. Laureat de trei ori la Festivalul Muzicii Maghiare din București, a fost invitat să cânte în Ungaria, Italia și Franța. A cântat cu orchestra din Râmnicu Vâlcea și cu orchestra „Universitaria” a Conservatorului. A colaborat anul acesta cu Orchestra Română de Tineret, ca timbalist acompaniator, cu ocazia comemorării lui Constantin Brâncuși. Tot în acest an a fost unul dintre acompaniatorii oficiali ai Concursului Internațional George Enescu. În prezent este profesor acompaniator la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” și student doctorand la Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti. 

Michael Acker

Michael Acker este unul dintre cei mai inventivi și activi muzicieni ai scenei românești de Jazz și Neo-Soul. A descoperit basul la vârsta de 17 ani, iar atracția pentru Funk s-a concretizat aproape imediat în linii și armonizări complexe, exprimate în primul rând prin activitatea sa vastă pe scenele mari ale țării. Tehnica lui s-a format și a evoluat într-un ritm alert de-a lungul anilor, muzica lui afirmându-se în multe direcții, de la Swing, pană la R’n’B și chiar House sau Afrobeat, cântată în cele mai diverse formule impreună cu muzicieni autohtoni și internaționali, pe scene din țară și străinătate, ieșind în evidență atât printr-o tehnică impresionantă, prin liniile de bas caracteristice, cât și prin balansul specific adus ansamblului și compozițiilor proprii.

În primăvara anului 2020 s-a mutat la Viena, unde și-a înființat prima trupă, în calitate de leader, numită „MiK Trio” și își continuă activitatea ca liber profesionist pe scena locală de Jazz și World music.

CULTART PROJECTS

DATE ASOCIATIA CULTART

Abonați-vă la newsletter JazzUP

Bucuresti, Str. Drumul Taberei nr. 39, cod postal 61359
CUI: 37617570

IBAN
RO05RZBR0000060019468979 Raiffaisen Bank, Agentia Pipera

OFFICE:
Bucuresti: Piata Charles de Gaulles 15, cod postal 011857
Constanta: Bulevardul Mamaia 158, etaj 7, cod postal 900534
Busteni: Strada Ana Ipatescu 12, corp A, etaj 3, cod postal
telefon: +40 728.300.600
email: contact@jazzup.ro

© Copyright 2021 - Asociatia Culturala Cultart